3 Ocak 2018 Çarşamba

Şeyma Subaşı Tamam da Kim Bu Ayşe Ören ?

ŞEYMA SUBAŞI TAMAM DA KİM BU AYŞE ÖREN?

Bu bir hedef alma yazısı değildir.
Rencide etme çabası hiç değildir.
Ti’ye alma yazısı hiç hiç değildir.
Bu sadece bir sorgulama, iğneyi kendine batırma yazısıdır.
Birkaç isim vereyim size.
 Şeyma Subaşı, Hadise, Ebru Şallı.
Bu isimler son dönem magazin dünyasını bir şekilde hayatlarıyla meşgul eden kadınlar.
Sosyal medya, sahne, televizyon derken; köy, kent, mezra demeden evlerimizin içindeler.
 Türk seyircisinin nabzını biliyor, gündem olmak için yapılması gerekenleri yapıyor, reklamın iyisinden de kötüsünden de nemalanıyorlar.
Yine söylüyorum.
Saydığım isimler, son dönemin en çok konuşulanları olduğu için seçilmiştir.
Şimdi birkaç isim daha vermek isterim.
 Neval Çam, Ayşe Ören, Yasemin Adar.
Yok dayanamayacağım birkaç isim daha vereyim. Dilara Fındıkoğlu, Nehir Özzengin, Dilek Livaneli. Yok yok, hiçbir zaman sosyal medya fenomenleri kadar ünlü olamayacak, sahne başına milyonları cebe atamayacak, televizyonlarda boy gösteremeyecekler.
 Ama tanıtmaktan gurur duyacağım isimler. “Türk isterse…” ile başlayan sözlerin arkasından gelen üç noktayı dolduracak isimler.
Her şeyden önce çoluğumuza çocuğumuza örnek göstereceğimiz isimler.
NEVAL ÇAM: Henüz 16 yaşında işaret dilini tercüme eden bir yazılım geliştirdi. Geliştirdiği proje sayesinde Microsoft tarafından `Yılın En Başarılı Kadın Yazılım Girişimcisi` seçildi ve hayali olan Stanford Üniversitesi mühendislik fakültesi bilgisayar bilimleri bölümünde 4 yıl tam burs hakkı kazandı.
AYŞE ÖREN: Türkiye’nin ilk ve tek uzay mimarı. Boğaziçi Üniversitesi Teknopark`ın kuruluş firması olarak Teknoparklar dahiline kabul edilen ve Sanayi Bakanlığı`ndan tekno–girişim alan ilk tasarımcı. 2015 yılında, Fransa Dış İşleri Bakanlığı tarafından ‘Geleceğin Lideri’ seçildi.
YASEMİN ADAR: Türkiye`nin dünya şampiyonu ilk kadın güreşçisi. 2016`da Riga`da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası kadınlar 75 kiloda da Rus rakibini 7-0 yenerek Türkiye tarihinde kadınlarda ilk altın madalyanın sahibi oldu.
DİLARA FINDIKOĞLU: İngiliz basınınca son zamanların en yaratıcı ve ümit vaade den tasarımcıları arasında seçildi. Fransız Vogue dergisinin eski genel yayın yönetmeni Carine Roitfeld’in çıkardığı CR Fashion Book’ta mezuniyet koleksiyonu Rihanna tarafından giyildi. Fındıkoğlu`nun tasarımlarını giyen bir diğer yıldız isim de Madonna.
NEHİR ÖZZENGİN: Müzik yeteneği 4 yaşında keşfedilen Nehir şimdi 7 yaşında. İtalya`da yapılan `Uluslararası Ischia Piyano Yarışması`nda dünya ikincisi oldu.
DİLEK LİVANELİ: Farklı köy okullarında dört sınıf bir arada tek öğretmen olarak eğitim-öğretim veren on beş yıllık köy okulu öğretmenidir. Okulunun hem müdürü hem öğretmeni hem de hizmetlisidir. Öğrenci ve ailelerini ilk kez sinema, tiyatro, opera ve müzelerle tanıştırmıştır. Köydeki anneleri ve çocuklarını ilk kez uçağa bindirerek şehirlerarası turlar düzenlemiştir. Dünya Vatandaşlığı Projesini hayata geçirip 4 yılda 11 farklı ülkeden köye gelen eğitmenler ile İngilizce kamplar düzenlemiştir. Ayrıca öğrencilerine yelken, buz pateni, golf, bowling, at biniciliği sporlarını deneyimledikleri yaz tatili çalışmaları düzenlemiştir. Köyde okuma-yazma bilmeyen kadınlara gönüllü olarak okuma-yazma öğretmiş, iki yılda köyde okuma-yazma bilmeyen kadın kalmamıştır. Ayrıca Türkiye’de ilk defa yapılan “Köyde Opera” organizasyonunu gerçekleştirmiştir. 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Mesleğinde Fark Yaratan Öğretmen’ seçilip Başbakanlık, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Köşkünde Samsun’u “Yılın Öğretmeni” unvanı ile temsil etmiştir. `Türkiye`nin Rol Model Öğretmeni` ödülünü almıştır. Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi`nin seçtiği 127 Ülke ve 5000 aday içinde `Dünya’nın en iyi 50 öğretmeni` arasına seçilen ilk ve tek Türk Öğretmen olmuştur.
 Buraya kadar okuduysanız ben amacıma ulaştım.
Siz bu isimleri aklınızın bir köşesine yazdınız.
Şeyma, Hadise, Ebru devam edecek hayatlarına, tıpkı Yasemin, Nehir, Dilek gibi.
Sizden ricam gözünüz, gönlünüz daha çok bilimde, daha çok sanatta, daha çok emek veren kadınlarda olsun.
Teşekkür ederim.
/STORİA esrayzdc/

2 yorum:

shadoweyes_ontheway dedi ki...

Böyle bir yazı yazdığınız için teşekkürler. Tv dünyasına sıkışıp kalan bir milletiz. Bu örnekler daha çok yayınlansa emin olun bu başarılı kadınların sayısı daha da artar. Ben de bu tip yazılar yazayım bloguma. Belki ilham alan insanlar olacaktır ;)

Malla dedi ki...

esrayzdc'nin yazısını paylaştım. Süper bir yazı olmuş. Teşekkürler...

.

.