3 Eylül 2008 Çarşamba

Nasuhi Mahruki' nin Annesi Olmak




Düşünüyorum da , Nasuhi Mahruki gibi adrenalin bağımlısı bir adamın annesi nasıl duygular içinde yaşamıştır. Bildiğiniz gibi Everest dağına tırmanan ilk ve tek Türk dağcı...7 ayrı dağa da tırmanmış, tehlikede olanlara Akut arkadaşlarıyla yardıma koşmuş, bir o kadar da yardımsever biri.
Erkek çocuğu olanlar bilirler, onları zaptetmek zordur. Hele bir de çocukları hiperaktif ise ( psikiyatrist doktor teşhisiyle) yaramazlık dışında olan bu durumda çocukları tehlikeden korumak çok ama çok zordur. (Hiperaktif kızlarda tam tersi söz konusu.) Onları gözetmek, okul başarısını sağlamak, ergenlik dönemlerini sabırla atlatabilmek, üniversite hayatına geçmek vb. dönemlerde çelik gibi sinir ve bir o kadar da sabır gerektirir. (Genelde beraberinde dikkat eksikliği de söz konusudur.) Böyle çocuklara söylenmeyecek tek söz "Dikkatli Ol" dur. Nasuhi Mahruki hiperaktif midir ?...bilemem ama, annesinin neler yaşadığını bir anne olarak tahmin etmek zor olmaz.
 Böyle çocuklara sahip biz anneler olarak çok fazla korumacı oldukça , onlar tam tersine dalgıç olup geceleri denizlere de dalarlar, dağların tepelerine de tırmanırlar, paraşütle de atlarlar, bisikletle dünyayı da dolaşırlar böylelikle  özgürlük ve heyecan tutkularını tatmin ederler... bu ve bunlara benzer aktivitelerde de bulunurlar.
 Bizler daha korkak, risk yaşamaya çekinen bir dönemin insanları olarak, çocuklarımızı böyle görmeye alışmalıyız diyorum kendi adıma... Önce Allaha, sonra kendilerini kendilerine emanet ederek.

3 yorum:

laleninbahcesi dedi ki...

Geçen gün maçta Ümit Özatın başına gelenleri izlerken aynı duyguya kapıldım. Maç Almanyada ailesi Türkiyede. Adam yerde cansız gibi yatıyor, kamera yakın planda kaymış gözlerini gösteriyor. Ailesi ne haldedir diye düşündüm ben de. Sevgiler size

Malla dedi ki...

Haklısın arkadaşım.Aile olmakta, anne olmakta güzel olduğu kadar bir o kadar da zor.

magicalphoenix dedi ki...

Mallacım, pek güzel yazmışsın, özellikle de N. Mahruki'nin annesini anlayabilecek konumda olanlardan biri olarak.
Ne diyelim, Allah herkesin evlatlarını koruyup gözetsin.

.

.