26 Ekim 2011 Çarşamba

Savulun Kilolar !...


Sabahları kalkınca hiç kendimle barışık olmuyorum ben. Bu hiç iyi bir şey değil ama n'apim öyle. Uykulu uykulu aynaya bile doğru dürüst bakamazken, çok güzelim, çok iyiyim, süperim nasıl denir hiç yapamadım:)) Aslında öyle olmak lazım. Sanırım bende bazı hormonlar eksik, mesela endorfin. Bu hormonu çoğaltmanın yolu ölesiye spor değil, sadece biraz ve sürekli egzersizi hayatımıza katmak gerekiyor. Kendimizi iyi hissetmenin yolu bu gibi... Benim de 5-6 kilo vermem lazım.  Haluk Saçaklı, Ebru ' liye konuktu. Bu doktoru sevdim ben. Ebru ' ya da artık sinir olmuyorum. Çünkü bazı şeyleri insanın kafasına soka soka öyle bir söyleyişi var ki benim gibi üşengeçleri bile uyarıyor. Doğruya doğru yani...Platesi kaçırdım ama doktorun kilo kontrolu ile söyledikleri aklıma yazıldı. Unutmadan da burada yazacağım. Anladım ki eskiden kilo sorunu olmayan ben yaşım gereği yavaşlayan metobolizmamın kurbanıyım. Zaten metobolizma 30 yaşından itibaren yüzde 3, daha ilerki yaşlarda yüzde 12 yavaşlıyormuş. Şimdi gelelim yaşam kalitemizi düzeltip ve kilomuzu kontrol etmenin püf noktalarına. Anladığım bir gerçek var ki ben bunların birini belki biraz yapıyormuşum. Durum vahim yani. Belki de bunları yaparsak kendimizi daha mutlu ve zinde hissedip, bu arada da diyetsiz miyetsiz kilo vericez kimbilir
1- Sabah kalkıyoruz, oda sıcaklığında bir bardak su içiyoruz .(Yemek borumuzu yıkamak için. )
2- Esneme hareketleri, strecing veya dumble kaldırma (su dolu şişede olabilir) Kasları uzatmak için.
3- Camı aç ve burundan alıp, ağızdan vererek 10 nefes ( Günde 3 kere) kana oksijen sağlamak için. Nefes alırken 5' e kadar, verirken 6' ya kadar say. Yani daha yavaş nefes ver.
4- Diyet yapmadan günlük kalorini alıyorsun. Ekmeğini 3-4 zeytinini yiyorsun. Kahvaltını ediyorsun yani. Yemeklerde de ekmeğini veya makarnanı veya pilavını yememezlik etmiyorsun. Sabah yağ ihtiyacını almadıysan öğleyin salatana mutlaka az yağ koy.
5- Günde 3 kere' ye bölüp 4 kayısı, 6 - 7 fındık veya kara üzüm veya 2 ceviz yiyorsun.
6- Su ihtiyacını güne dağıtıyorsun 7-8 bardak. Çay- kahve sayılmıyor, bitki çayları sayılıyor. Gençsen yemek arasında su içebilirsin, yaşlı ve mide sorunun varsa yemek dışında iç. Yemeğe başlamadan tok hissettirmek için normal sıcaklıkta su iç.
7- Yataktan kalkar kalkmaz adım ölçerini ( padometre ) beline tak ( edinin ) günde 10 bin adım yapman gerekiyor. Haftada 3-4 kere 30 dakikalık tempolu yürüyüşün olsun. Yürüyüş ve egzersiz yapınca kilo verememek söz konusu değilmiş.
8- Bilgisayarın başında 1 saatten fazla oturma kalk bi dolaş 1 saatten fazla kalınca yağlanılıyormuş.
9- Meyve yedikten sonra limonlu su iç ki şekerin dengelensin.
10- Geç yatma ki uykun kaliteli olsun. Zaten yaşlanınca uyku ihtiyacı azalıyor. Işıkta uyuma! vücut gündüz sanmasın. Çok geç yatınca vücut sabah moduna geçiyor o yüzden sabahları berbat kalkıyorsun ( ben ) .Aslında 7-8 saat uyku yeterli.
11- Tatlı bir şeyler yemenin en uygun zamanı akşam üstüleri.
12- Plates gibi egzersizlerden 1 saat önce 1 bardak limonlu - soğuk su için yağları eritiyor.
13 - Gece yatmadan 1 bardak normal sıcaklıkta su iç ki vücudun onu özümsesin.
14- Stresini kontrol et yani stresin varsa bile bunları yaparsan işe yarıyor. Böyle yani çok iyi dinlemişim valla..
"arşiv"

12 yorum:

sesiber dedi ki...

Ben de pilatesten sonra izledim Haluk Saçaklı' yı. Özellikle uyku ve limonlu su olayı çok ilgimi çekti. Siz de pilatesi kaçırdım demeyin bence. Hergün yeni başlayanlar için tekrarlı açıklamalar yapıyor. Çok samimi söylüyorum ne egsersiz ne yürüyüş bu kadar iyi gelmedi bana. Sabahları kalkışınız, güne bakışınız bile değişiyor. Bol su içmeyi, nefes almayı öğrendim en azından. Başlayın hemen yarın mesela. Bir hafta deneyin zaten bırakamıyorsunuz sonrasında:)
Sevgiler...
Sibel.

Primarima dedi ki...

zor yaa:(
basit gibi duruyor, ama aslında zor bunların hepsini yapmak.Ben sabah uyanınca ılık su içme şeysini yapmak için can atıyorum ,ama ne zaman yapsam midem kabul etmiyor aç karnına suyu ve bulanıyor.Oysaki çok sağlıklı bir iş olduğunu ezbere biliyorum cevremdeki bir çok insan yapıyorda ne demeye benim midem bulanıyor sanki...

Malla dedi ki...

Zorlukları aşmalı, hayata daha pozitif bakmak için çalışmalara bir an önce başlamalı .Haydi kızlar. Prima ılık içme, ben de içemem,normal oda sıcaklığında içilecek zaten.

Unknown dedi ki...

Gerçekten de yürüyüş çok işe yarıyor. Yapmak lazım,

Gizem. dedi ki...

hehe hadi bakalım en doğru kararı vermişsin pilatese geç kalmadın ayrıca bak bana zorla her sabah yapıyorum yavaş yavaş yapabilirsin:)) öneriler çok güzelmiş ayrıca mükemmel dinlemişsin :)

Adsız dedi ki...

ben bu sayılanların yüzde 70 ini neredeyse hergün yapıyorum. kilo verdiğim söylenemez ama en azından artık almıyorum. dengede kalıyor. sabahları suyu oda sıcaklığında içerseniz midede problem olmaz. bide yemek yerken mutlaka ama mutlaka gazlı içecek içmek yerine su için. ne kadar az yediğiniz vede doyduğunuzun farkına varacaksınız. insan gerçektende aynaya baktığında bugün kendimi mutlu yada mutsuz vs. hissediyorsa gün boyu ölede dvm ediyor. kendimize en iyi gelecek şey kendimizi tanımak. herkes aynı diyetle zayıflayamaz. abuk subuk kapsüllerden LÜTFEN ama LÜTFEN uzak duralım. kiloyu verdiriyor ama sonrasında vücutta sarkmıyan bölge bırakmıyor. ben 45 kiloyken 3 yılda 72 kiloya kadar çıktım. bahsettiğim kapsüllerden abuk subuk tavsiye edilen her ne varsa kullandım.yaşım 32 olmasına rağmen heryerim löp löp oldu. bırakıncada aldığım kiloda cabası. 60 kiloya düşmüştüm ama bıraktıktan sonra tartı ne yazıkki 76 yı gösterdi. sonra spor ve diyet uzmanı eşliğinde ancak 65 kiloya düştüm. şimdi sadece kilomu kontrol altında tutmaya özen gösteriyorum. yorumum çok çoookkk uzun oldu ama herkesi bilgilendirmek istiyorum.sağlıklı zayıflıyalım sağlıklı kalalım...

alis dedi ki...

Eee ben bunların çoğunu zaten yapıyorum ama o bilgisayar karşısında oturma ve kronik olarak az uyku beni bitirdi. 2 yıl bu maddelere göre yaşamış ve hayatının en sıkı ve zinde vücudunu elde etmiş ancak işe girdikten sonra tökezlemiş biri olarak belirtmeliyim ki uyku çok ama çok önemli. Uykusuzluk iştahı açıyor, ayrıca ne kadar saatin uyanık geçiyorsa o kadar saat illa bişeyler yiyorsun.

Prima ben suyu içe içe sevdim, şimdi kola, gazlı şekerli içecekler, meyvelerin faydasıyla alakası olmayan şeker yüklü meyve suları hiç içemiyorum bile. Bence hemen başla..

Malla dedi ki...

Beni gaza getirdiniz. Bir şeyler yapmaya başladım bile. Platesde yapıcam

SMİLENA dedi ki...

süper bilgilermiş yazdım bir kenara daha doğrusu yarın uygulamaya başlıycanm ...

Burcu SezeR dedi ki...

Eğer ki kafaya çok taktığında, her an kilo düşündüğünde, kendine spor yapmayı devamlı hatırlattığında canın yemek yemek isteyebilir. Suya ağırlık ver bence ilk başta. Ödemi attıktan sonra akşam yemeklerine elveda de... Ekmeği kes, şekeri kes, börek, çikolata, kek, kurabiye kes... Veeeee kola içme... İkindi vakti bir kase yoğurt. Saat 1800'de de küçük light ton balığı ye bak nasıl oluyo kilo vermek :)

beyaz mendil dedi ki...

Malla'cığım bir de bunu deneyelim:))sevgiler

Malla dedi ki...

Hadi öyleyse Büşra.Sana da sevgiler Burcu ben hayatımda kola içmedim, ama ekmek severim .aslında metobolizmam yavaşladı.Egzersiz yapmam lazım. Söylemek istemiyorum ama uzun seneler 1 paketi bulmadan sigara içtim. 2 senedir artık içmiyorum. Biraz ondan da oldu gibi.61 kiloyum.54-55 olmam lazım.Benim korkum farketmeden kilo alıvermek.

.

.