19 Mart 2009 Perşembe

Fileler Geri Döndü- Herkese Bir File

Gündelik yaşamda yanımda poşet taşımıyorum ve bez çantamla içim rahat... Fileler geldi...


Fileniz yoksa ÖRÜN burda:

Pazar çantam 1.5ytl. ye aldım:

Dünya da doğada çözülmesi 1000 yıldan fazla zaman alan plastik poşetlere karşı çevreci örgütlerinin girişimlerinin sonuç vermesiyle birlikte, pek çok ülke naylon poşetleri yasaklama yoluna gitti.
ABD’de San Francisco kentinde alışveriş merkezleri ve eczanelerde poşet kullanmak yasaklanırken, Fransa’nın Paris şehrinde plastik poşet kullanımına bu yıl son verildi. Yasak, 2010 yılından itibaren tüm ülke genelinde uygulanacak.
Türkiye’de ise gıda market zincirleri bu işe gönüllü olarak başladılar.
Doğada çözünen poşet Aralık 2008’de “Doğada çözünebilir poşet”leri Macrocenter mağazalarında tüketiciye sunan Migros Türk A.Ş, 2009’da aynı uygulamayı Migros’larda da devreye soktu. Tansaş ve Şok market zincirleri de ilerleyen dönemde aynı poşetleri kullanacak.
Çevreci poşetler, doğaya bırakıldığında, 12-24 ay içerisinde mikroorganizmaların, nemin, güneş ışığının, ısının ve oksijenin bulunduğu ortamlarda parçalanıp, biyolojik olarak çözünüyor.

Yenileme garantiliCarrefoursa, Mayıs 2008’te doğa dostu torbaları tüketicilerine sundu. 1.5 TL’ye satılan torbalardan bugüne kadar 162 bin 307 adet satıldı. Torbalar yıpranma ve yırtılmaya maruz kaldığı takdirde, ücretsiz değiştiriliyor. Ömür boyu yenileme garantili olan torbaların satılmasının sebebi, her mağazaya gidişte yeni bir torba almak yerine tekrar kullanımını sağlayabilmek.
Geliri Tema Vakfı’naMetro’da 1.39 TL’ye Tema Vakfı’yla yürütülen proje kapsamında bez torbalar satılıyor. Yıkanabilen ve ağırlığa dayanıklı olan bu torbaların satışlarından elde edilen gelirin bir bölümü Tema Vakfı’na bağışlanıyor. Marketlerde kullanılan plastik poşetlerin tanesiyse 19 kuruştan satılıyor. Metro Grubun plastik poşetlerini ücret karşılığı satmasındaki amaçsa poşetlerin iki yıl gibi bir sürede doğada çözünmelerine karşın, gereksiz kullanımı önlemek ve çevreciliği teşvik etmek.
Fileler geri döndü...Mağazalarında kullandığı güneş enerjisi sistemi sayesinde enerjiden tasarruf sağlarken çevreye de katkı sağlayan Tesco Kipa, hibrid araç kullanımı uygulamasından sonra poşet kullanımını azaltmak için alışveriş filesi dönemini açtı. Çeşitli renklerde olan fileler, pilot olarak seçilen Marmaris, Antalya ve İzmir’deki mağazalarda uygulanmaya başlandı.
Durum böyle olunca hepimizin artık file, bez torba gibi çantaları kullanmamız lazım. Bende geçen seneden beri Carrefour' dan 1.5 ytl. ye aldığım yukarda fotoğrafını koyduğum çantayı pazarda ve normal zamanda da bez çantamı yanımdan ayırmıyorum. Fileler:

9 yorum:

beyaz mendil dedi ki...

Çok şık ve kullanışlı.Güle güle kullan hayatım.Eskiden bizde renk renk filler vardı ve zamanla yerini poşetler aldı.Sevgilerimle

serrose dedi ki...

Cok sevindim vallahi !
Umarim insanlar uyar

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Yemekteyiz programının Almanya çekimlerinde hep bu filelerden kullanıyorlardı. İnşallah ülkemizde de kısa zamanda o plastik poşetlerden kurtulur eskisi gibi fileye döneriz. Senin alışveriş çantan da çok şıkmış gerçekten...

SMİLENA dedi ki...

doğru söyliyorsun örmek gerek.belki çevre kirliliğine bir katkısı olur.eskiden hep fileler vardı birde gazeteden kese kağıtları..birşeyler yapmak gerek geç kalmadan..

Malla dedi ki...

Benim eskiden o filelerden vardı saklamıştım ama şimdi bulamıyorum:))

Malla dedi ki...

Bez torba kullanmaya alışınca naylon poşet kullanamıyor insan. Haydi hepiniz edinin birer tane...

Adsız dedi ki...

insanları naylon poşetten az daha olsa uzak durmaları için olan önerileriniz için tebikler. Asla naylon poşet kullanmıyorum. Migrosun 10 yılda doğandan kaybolan poşetlere geçtiği içinde buradan kutluyorum.Hem doğal olarak bir facia hemde ekonemik olarak naylon poşet kullanarak dışa bağımlı bir ülke oluyoruz. naylon = Petrol= ????

Adsız dedi ki...

Çok şıklar gerçekten
file torbayı görünce çocukluk zamanlarım aklaıma geldi.
o zaman alışverişte hep bu fileler vardı.Yine eskiye dönüş var ne güzel.

Ayca Karaoglan dedi ki...

çok daha kullanışlı kesinlikle malla'cım...

.

.