5 Ekim 2010 Salı

Bu Siteyi Mutlaka Ziyaret Etmelisiniz!...

İtalya'da bir şirket internet sitesinde, Caravaggio ve Leonardo da Vinci'nin eserlerinin de aralarında bulunduğu başyapıtlara yüksek çözünürlükte bakma imkan veriyor.
Siteye girenler başyapıtların üzerine tıklayarak müzelerde güvenlik gerekçesiyle konulan zorunlu asgari mesafe kuralı olmadan görülemeyecek en küçük ayrıntıları bile görebiliyorlar.
Projede çalışan İtalya Kültür Bakanlığı yetkilisi Mario Resca, görüntülerin tablolara dev bir büyüteçle bakıyormuş gibi bir his yarattığını söylüyor.
Sözgelimi Caravaggio'nun Baküs tablosundaki şarap testisinin üzerinde yer alan sanatçının küçük portresi böylece rahatça görülebiliyor. Leonardo da Vinci'nin Annunciation tablosunda arka plandaki denizde fırça darbeleri ve İncil'in altındaki örtünün zarif modeli bile ayrıntılı olarak görülebiliyor.
Haltadefinizione şirketinin CEO'su Vincenzo Mirarchi, tabloların sitede yer alan fotoğrafları 28 milyar piksele ulaşan bir rezolüsyona sahip olduğunu belirtiyor. Bu ortalama bir dijital kameranın çözünürlüğünden yaklaşık 3 bin kat daha güçlü olması anlamına geliyor.
Yetkililer, bu teknolojinin Floransa'daki Uffizi galerisindeki tablolara herhangi bir zarar vermediğini, zira kızılötesi kullanmadığını, sadece minimum miktarda ışık kullandığını belirtiyor.
Resimler, 29 Ocak'a kadar internette ücretsiz olarak görülebilecek. Haltadefinizione ileride daha fazla sanat çalışmasını bu şekilde sanal ortama taşıyabileceklerini ve sonunda sanal bir müze yaratabileceklerini belirtiyor. Mutlaka ziyaret edin:
Alıntı: (Yaşam/Gazeteport)

Hiç yorum yok:

.

.