2 Ocak 2013 Çarşamba

DIY Lezzet | 3 Farklı Zeytin Çorbası Tarifi

1-Klasik Cips ile Yeşil Zeytin Çorbası:
Yılbaşının ilk gününü zeytin ezmesi yapmakla geçirdiğimden mi midir nedir, zeytinden dolayısı ile zeytin ezmesinden çorba yapıldığını TV.de Wilko'nun Karanvanı'da gördüm. İlk defa duyduğum için ilgimi çekti, hiç bilmiyordum doğrusu:)
Wilko bu çorbayı yapınca hemen bu çorbanın araştırmasına girdim, hemencecik  paylaşmak istedim, hoş zeytin ezmesinin bir kısmı canım çok çektiği için biraz yedim ama olsun, geri kalan  çorbaya yeter:)) 
Cennetin kutsal yiyeceği Zeytin'i zaten çok severim, bizim kızında göbek adı bile kısaca Zeyto yani Zeytin:) o da çok yemelik o ayrı:))
 Burada 3 ayrı yöntemle Zeytin çorbası tarifi var, istediğinizi yapabilirsiniz, ben sanırım en kolayını deneyeceğim, zeytinler hazır zaten:pp
 MALZEMELER: 
*1 kase yeşil zeytin,
*1 su bardağı krema, 
*2 çorba kaşığı un, 
*1 paket klasik cips, 
*Sıvı yağ, 
*Tuz.
HAZIRLANIŞI: 
Yeşil zeytinler robot yardımıyla püre haline getirilir. Tencereye sıvıyağ ve unu birlikte ekleyerek yaklaşık 4 dakika kavrulur. Daha sonra üzerine önce soğuk su ardından da sıcak su konur. Püre haline getirilen zeytin ve krema eklenir. Tuz oranına dikkat etmek gerekir, zeytininde tuz oranı hesaplanarak eklemek gerekir. Üzerine elle ufalanmış klasik lays konarak servis edilir. 
*Eyüp Kemal Sevinç*
  2-Kremalı Zeytin Çorbası:
kremali zeytin corbasi.jpg
Malzemeler:
*1 su bardağı krema,
*1 çay bardağı doğranmış siyah ve yeşil zeytin,
*2 çorba kaşığı silme un,
*2 çorba kaşığı tereyağı,
*5 su bardağı soğuk et suyu,
*1 su bardağı süt,
*Tuz.
 Hamuru için:
*1 adet yumurta,
*Bir tutam tuz,
*Aldığı kadar un,
*Dereotu. (Üzerine)
 Kremalı Zeytin Çorbası Yapılışı :
 1-Öncelikle hamur için yoğurma kabına yumurta, tuz ve kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve üzerine un serpip, oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamurdan 1 cm kalınlığında kareler kesip, unlanmış fırın tepsisine yayın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kuruyana kadar pişirin.
 2-Çorba için, bir tencereye aldığınız un ve tereyağını rengi dönene kadar kavurun. Üzerine soğuk et suyu ve sütü ilave ederken, bir yandan da karıştırın. Koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. İçine krema katın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin ve tuzunu ayarlayın. Yeşil zeytin çorbası için malzemelerimiz; 200 gr. ayıklanmış yeşil zeytin 1 adet soğan 2 diş soğan 1 tutam taze kekik 1 litre su 2 yemek kaşığı zeytin yağı Karabiber, tuz Hazırlık olarak zeytinleri ve soğanı iyice kıyın. Çekirdekli zeytin kullanacaksanız 300 gr. alın, çekirdekler yaklaşık 100 gr. tutuyor ve geriye kalan zeytin tarife yetiyor.
3-Hazırladığınız hamurları ayrı bir tencerede haşlayıp süzdükten sonra çorbaya ilave edin. Siyah ve yeşil zeytini ekleyip, bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve kıyılmış dereotu serpip, sıcak olarak servis yapın.
 Aşçının notu; Çorbanız koyu kıvamda olursa, kaynamış sıcak su ilave edebilirsiniz.
Püf noktası; • Süt, yoğurt ve krema ile yapılan çorbaların kesilmemesi için tuzu en son katın. Çorba soğuyana kadar tencerenin kapağını kapatmayın. • Krema çabuk bozulan bir besin olduğu için, paketini açtıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek gerekir. *Elmas Yetgin*
3-Klasik Yeşil Zeytin Çorbası:
Malzemelerimiz:
 *200 gr. ayıklanmış yeşil zeytin,
 *1 adet soğan,
 *2 diş soğan ,
 *1 tutam taze kekik,
 *1 litre su,
 *2 yemek kaşığı,
 *Zeytin yağı,
 *Karabiber,
 *Tuz. 
Hazırlık olarak zeytinleri ve soğanı iyice kıyın. Çekirdekli zeytin kullanacaksanız 300 gr. alın, çekirdekler yaklaşık 100 gr. tutuyor ve geriye kalan zeytin tarife yetiyor.
Çorba tenceresinde yağı ısıtın, sıra ile ekleyerek soğan, sarımsak ve zeytini kavurun. Kekiği de ekleyerek 10 dakika daha kavurun. 
Çorba tenceresinde yağı ısıtın, sıra ile ekleyerek soğan, sarımsak ve zeytini kavurun. Kekiği de ekleyerek 10 dakika daha kavurun. Su, tuz ve karabiberi katın ve yarım saat süre ile kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin ve ardından blender yardımıyla püre yapın. Son olarak bir taşım daha kaynatın ve biraz demlendirip servis yapın. Yerken veya sunarken kızarmış, zeytinleri ince ince doğrayarak elde edebileceğiniz, kırmızı biber ve zahter (bir tür baharat) ile tatlandıracağınız zeytin ezmeli ekmekler ile servis edebilirsiniz. Bu ekmekler bizim kahvaltılık lezzetlerimizden biridir. Ev yapımı zeytin ezmesi gibisi yok...
*sutumesarelleme*
 AFİYET BAL ŞEKER OLSUN !...



Hiç yorum yok:

.

.